sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Lisää kasviproteiinia!

Kasviproteiiniverstaat Seinäjoella 25.10. ja Alajärvellä 26.10.

Kasvipohjaiset runsaasti proteiinia sisältävät valmisteet voivat olla ruoassa myös vain proteiinilisänä ilman, että niiden tarvitsee toimia lihan paikalla. Tuotetta vain lisätään reseptiin sopiva määrä, ja sen rooli voi muuten olla hyvin erilainen verrattuna lihaan. Esimerkkinä tästä verstaissa valmistettiin kahta falafelia, joihin lisättiin joko pellavarouhetta tai perunaproteiinia. Näiden avulla havainnoitiin näiden kahden tuotteen erilaisia ominaisuuksia. Resepti oli peräisin Arto Rastaan Naisten Kympille tekemästä Pellavarouhe-falafelista, ja sitä muunnettiin sopivaksi myös perunaproteiinille. 

Finnamyl Oy:n toimitusjohtaja Ossi Paakki tekemässä ryhmänsä kanssa
perunaproteiini-falafelia. Anu Hopia seuraa vierestä. 


Erilaisia kasviproteiini-isolaatteja, eli kasvista eristettyjä proteiineja voidaan käyttää täydentämään ruokaa. Täydentävinä käytetään usein myös siemeniä ja pähkinöitä, vaikka ne ovat koostumukseltaan ja ravintoarvoltaan aivan oma lajinsa.

Reseptit:  Falafelpihvit kahdella eri proteiinilisällä.

Perunaproteiini

Perunaproteiini otetaan talteen perunatärkkelysprosessin sivutuotteena. Perunassa on proteiinia noin 2 %, ja talteenotto kannattaa: Perunaproteiini sisältää kaikki välttämättömät aminohapot. Se on kotimainen kasvivalkuainen. Tuote on kehitysvaiheessa: Tuotteelle haetut toiminnalliset ominaisuudet, kuten vedensidonta, emulgointi ja vaahtoutuvuus eivät vielä toteudu, mutta se toimii proteiinilisänä, joka sisältää kaikki välttämättömät aminohapot. Tällä hetkellä tuotteen sisältämän glykoalkaloidin vuoksi sitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi enempää kuin 2 % tuotteen raaka-aineista. Glykoalkaloidi on haitallinen yhdiste, jota ilmenee yleensä vihertyneissä perunoissa. Perunaproteiini on tulevaisuuden tuote, sitä ei vielä ole elintarvikemarkkinoilla. Tuotetta valmistaa Suomessa Finnamyl Oy.
  • Muita proteiini-isolaatteja ovat esimerkiksi härkäpapu- ja herneproteiinit, vehnägluteeni ja soijaproteiini.

Paahdettu rouhittu pellavansiemen

Paahdettu rouhittu pellava valmistetaan kokonaisesta pellavansiemenestä, eli siitä ei ole puristettu öljyä pois. Sen vuoksi sisältää runsaasti hyviä rasvahappoja. Tuote paahdetaan miedolla lämmöllä. Valmistusaineena on pellavansiemen. Tuotteella on sekä toiminnallistia ominaisuuksia, kuten vedensidonta, että monipuoliset ravintotekijät kuten hyvä rasvahappokoostumus. Tuotetta valmistaa Linseed Oy Kauhajoella. Tuotteen sallittu päiväannos on 2 ruokalusikallista tai 30 g.

  • Pellavarouheet, jotka on valmistettu pellavaöljyn puristusksen jälkeen jääneistä kuorista ovat ominaisuuksiltaan erilaisia verrattuna kokonaisesta pellavansiemenestä rouhittuun. 


Tuotteiden ravintosisältöjen vertailu



Energiaa on molemmissa tuotteissa enemmän kuin liha- tai kasviproteiinivalmisteissa. Pellavarouheessa energiaa on reippaasti enemmän kuin missään muussa esitellyistä tuotteista. Pellavarouheessa on myös runsaasti ravintokuitua, 30 %. Pellavarouheen energian suuruus johtuu suureksi osaksi rasvasta, mutta myös proteiinista. Perunaproteiinin energia muodostuu lähes yksinomaan proteiinista. Perunaproteiinijauheessa proteiinia on peräti 81g/100g, ku pellavarouheessa sitä on noin 21 g/100g. Molemmat tuotteet ovat sellaisia, joita lisätään ruokaan vain vähän.  

Tehtyjen falafel -pihvien arviot seuraavissa postauksissa.

Laila Matikainen, SeAMK
Anu Hopia, Turun Yliopisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti