72h pizzataikina

72 h pizzataikina tarkoittaa 3 vuorokautta fermentoitua taikinaa. Lopputuloksena saat rapeaa ja maukasta pizzaa. Taikinanpalat jaetaan yhden pizzan annoksiin vuorokauden fermentoinnin jälkeen, ja siirretään jatkofermentointiin jääkaappiin. Ne voidaan leipoa joustavasti 2-5 vuorokauden kokonaisfermentoinnin jälkeen. Voit siis valmistaa taikinaa haluamasi määrän etukäteen, ja paistaa pizzoja silloin kun haluat. Viiden vuorokauden jälkeen taikinan laatu alkaa kuitenkin jo huonontua, joten älä ylitä tätä rajaa.

(n. 3-4 pizzaa)

Ainekset
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 2 tlk hienoa merisuolaa
  • 1 g kuivahiivaa
  • 350 g vettä


  1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet ja sekoita
  2. Lisää vesi vähitellen ja sekoita puukauhalla
  3. Vaivaa taikinaa 2-3 min.
  4. Peitä taikinakulho kelmulla tai kostealla liinalla, ja jätä nousemaan vedottomaan paikkaan huoneenlämmössä 24 tuntia
  5. Jauhota pinta kevyesti, ja kaada taikina jauhotetulle pöydälle
  6. Jaa taikina yhtä suuriin osiin (n. 4 osaa). Tee niistä taikinapalloja. Ota pala käsiesi väliin ja kääntele siitä reunoja keskelle, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Purista saumat kiinni.
  7. Laita pallot öljyttyihin kannellisiin muovirasioihin ja vie jääkaappiin 48 tunniksi.
  8. Ota taikinat huoneenlämpöön ainakin tuntia ennen leipomista.
  9. Taikina on melko pehmeää, käytä leivottaessa riittävästi jauhoja. 
  10. Laita haluamasi täytteet
Paistovinkki: Leivo leivinpaperin päällä. Jos haluat rapeamman pohjan, se onnistuu kotikonstein niin, että annat uuninpellin kuumeta uunissa nurinpäin asetettuna (n. 300 C). Leikkaa pizzan ympäriltä ylimääräiset leivinpaperit pois, jottei paperi pala kuumassa. Siirrä pizza pizzalapiolla (tai vaikka toisen käännetyn uuninpellin avulla) kuumalle pellille suoraan uuniin. Varo polttamasta näppejäsi!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti