Kombucha 2 l
85 g irtonaisia vihreitä
tai mustia teelehtiä tai 8-10 pussia vihreää tai mustaa maustamatonta teetä
2 l kuumaa vettä
85 g sokeria
1 SCOBY
120 ml maustamatonta
kombutsaa
2 l:n purkki säilöntään
1.
Pane isoon
purkkiin tee ja vesi. Jätä hautumaan noin 5-10 minuutiksi.
2.
Siivilöi tee
steriloituun purkkiin. Jätä yläosaan ilmatilaan vähintään 7 cm.
3.
Lisää sokeri
ja sekoita, kunnes se on liuennut. (SCOBY käyttää sokeria ravintonaan
fermentoitumisen aikana.)
4.
Lisää
kombutsa ja sekoita. Kombutsa käynnistää fermentoinnin.
5.
Pane SCOBY
nesteen pinnalle (ei hätää, vaikka se aluksi uppoaisi).
6.
Peitä purkin
suu hengittävällä kankaalla, kuten musliinilla, ja kiinnitä se kumilenkillä.
Pane lämpimään ja pimeään paikkaan 7-10 vuorokaudeksi.
7.
Pullota ja
säilytä huoneenlämmössä 1-2 vrk hiilihapon muodostamiseksi. Jos haluat että hiilidioksidia muodostuu enemmän, niin lisää pullotusvaiheessa 1/2 tl sokeria pulloon. Pane jääkaappiin,
kun hiilihappoa on riittävästi. Avaa varoen yksi pullo ja varaa lähelle lasi, johon
kaadat vaahdon, jos hiilihappoa on muodostunut liikaa. Kombuchan voi maustaa
pullotusvaiheessa mielensä mukaan, tässä muutamia esimerkkejä:
·
2-3 rkl
haluamaasi hedelmä- tai vihannesmehua ja ½ tl sokeria
·
Murskattuja
marjoja
·
Appelsiinin
kuorta
·
3 rkl chian
siemeniä/ lasi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti