Kombucha




Kombucha 2 l
85 g irtonaisia vihreitä tai mustia teelehtiä tai 8-10 pussia vihreää tai mustaa maustamatonta teetä
2 l kuumaa vettä
85 g sokeria
1 SCOBY
120 ml maustamatonta kombutsaa
2 l:n purkki säilöntään

1.      Pane isoon purkkiin tee ja vesi. Jätä hautumaan noin 5-10 minuutiksi.
2.      Siivilöi tee steriloituun purkkiin. Jätä yläosaan ilmatilaan vähintään 7 cm.
3.      Lisää sokeri ja sekoita, kunnes se on liuennut. (SCOBY käyttää sokeria ravintonaan fermentoitumisen aikana.)
4.      Lisää kombutsa ja sekoita. Kombutsa käynnistää fermentoinnin.
5.      Pane SCOBY nesteen pinnalle (ei hätää, vaikka se aluksi uppoaisi).
6.      Peitä purkin suu hengittävällä kankaalla, kuten musliinilla, ja kiinnitä se kumilenkillä. Pane lämpimään ja pimeään paikkaan 7-10 vuorokaudeksi.
7.      Pullota ja säilytä huoneenlämmössä 1-2 vrk hiilihapon muodostamiseksi. Jos haluat että hiilidioksidia muodostuu enemmän, niin lisää pullotusvaiheessa 1/2 tl sokeria pulloon. Pane jääkaappiin, kun hiilihappoa on riittävästi. Avaa varoen yksi pullo ja varaa lähelle lasi, johon kaadat vaahdon, jos hiilihappoa on muodostunut liikaa. Kombuchan voi maustaa pullotusvaiheessa mielensä mukaan, tässä muutamia esimerkkejä:
·        2-3 rkl haluamaasi hedelmä- tai vihannesmehua ja ½ tl sokeria
·        Murskattuja marjoja
·        Appelsiinin kuorta
·        3 rkl chian siemeniä/ lasi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti